Padelbanen bij GLTV?

Stand van zaken januari 2021

Binnen GLTV is een padelcommissie actief die onderzoekt of het haalbaar is om op ons tenniscomplex padelbanen te realiseren.

Afgelopen tijd heeft de padelcommissie 4 verenigingen met padelbanen bezocht en uitgebreid gesproken met de KNLTB. Vervolgens heeft op 15 december 2020 digitaal overleg plaatsgevonden tussen het GLTV bestuur en de padelcommissie, met als conclusie dat er zeker mogelijkheden zijn om ook bij GLTV padelbanen te realiseren. Met het bestuur is afgesproken om als eerste prioriteit te gaan voor 3 padelbanen met situering op de huidige plek van de tennisbanen 8 en 9. Zie bovenstaande impressie van Geert van Zeeland.

De komende periode gaat de commissie in gesprek met een aantal padelbaan bouwers, deze zijn uitgenodigd voor het maken van een offerte. Dan zal moeten blijken of de banen financieel haalbaar zijn. Uiteraard worden de resultaten met het bestuur gedeeld en besproken. Bij fiat van het bestuur worden de leden geïnformeerd, die uiteindelijk door middel van een Algemene ledenvergadering het laatste woord hebben.

Uiteraard blijft de padelcommissie de leden op de hoogte houden en volgt in februari een uitnodiging om elders “Padel” te gaan ervaren. 

Padel is in! Het is de hardst groeiende sport in Nederland. In Spanje is het al de tweede sport na voetbal en ook in Nederland groeit padel enorm. Een sport die begon met een handje vol enthousiastelingen is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardige sport die al door meer dan 75.000 spelers wordt beoefend. Opvallend is de explosieve groei in Brabant.

Op de hoogte blijven van ontwikkeling padelbanen bij GLTV?

Ben je nog geen GLTV lid en wil je toch op de hoogte blijven van de stand van zaken met betrekking tot de ontwikkeling van padelbanen bij GLTV? Geen probleem. Stuur een e-mail met je gegevens naar:

[email protected] 

Ben je al wel GLTV lid, dan hoef je niets te doen, je wordt automatisch op de hoogte gehouden.

Wat is padel?

Padel is een combinatie van tennis en squash. Je speelt het 2 tegen 2 op een baan met 4 glazen wanden. Het gebruik van de wanden om de baan geeft het spel een extra dimensie. Net als bij tennis mag de bal 1x het oppervlakte raken voordat hij naar de overkant moet. Net als bij squash kan dit de grond of de wand zijn. De wanden maken dat een onhaalbare bal alsnog haalbaar wordt, maar ook dat gevoel en tactiek nog belangrijker zijn dan bij tennis. De kleinere baan en het gebruik van de wanden maakt padel een explosieve sport waarbij snelheid en uithoudingsvermogen minder cruciaal zijn. Het is makkelijker dan tennis en na een paar lessen kun je al een potje spelen. Dat maakt het zowel voor jeugd als voor ouderen leuk om te beginnen met padel. De spelregels en puntentelling zijn hetzelfde als bij tennis. Wel gebruik je een ander racket (padel). Een padelracket is kleiner dan een tennisracket en heeft geen snaren, maar is van fiberglas of carbon. 

Geschiedenis padel

De sport 'padel' is in 1962 ‘uitgevonden’ door de Mexicaan Enrique Corcuera. Hij bedacht de nieuwe sport door de regels, rackets en terreinafmetingen uit het tennis aan te passen. Aanvankelijk werd de sport alleen gespeeld door de Mexicaanse elite en vanaf 1969 ook in Argentinië, maar via het Spaanse koningshuis werd padel in 1970 ook in Spanje geïntroduceerd.

Vanaf de jaren ’00 begon padel ontzettend populair te worden in Zuid-Europa en Latijns-Amerika. Zo is in Spanje padel de populairste sport na voetbal. Ook in Nederland kreeg de sociale racketsport voet aan de grond. Mede dankzij Guus Hiddink, die in 2006 een padelbaan liet bouwen op het PSV-trainingscentrum. Hoewel de baan niet voldeed aan de officiële eisen, diende het wel een belangrijk doel: plezier maken.