Wat is padel?
Padel is een combinatie van tennis en squash. Je speelt het 2 tegen 2 op een baan met 4 glazen wanden. Het gebruik van de wanden om de baan geeft het spel een extra dimensie. Net als bij tennis mag de bal 1x het oppervlakte raken voordat hij naar de overkant moet. Net als bij squash kan dit de grond of de wand zijn. De wanden maken dat een onhaalbare bal alsnog haalbaar wordt, maar ook dat gevoel en tactiek nog belangrijker zijn dan bij tennis. De kleinere baan en het gebruik van de wanden maakt padel een explosieve sport waarbij snelheid en uithoudingsvermogen minder cruciaal zijn. Het is makkelijker dan tennis en na een paar lessen kun je al een potje spelen. Dat maakt het zowel voor jeugd als voor ouderen leuk om te beginnen met padel. De spelregels en puntentelling zijn hetzelfde als bij tennis. Wel gebruik je een ander racket (padel). Een padelracket is kleiner dan een tennisracket en heeft geen snaren, maar is van fiberglas of carbon.
Geschiedenis padel
De sport 'padel' is in 1962 ‘uitgevonden’ door de Mexicaan Enrique Corcuera. Hij bedacht de nieuwe sport door de regels, rackets en terreinafmetingen uit het tennis aan te passen. Aanvankelijk werd de sport alleen gespeeld door de Mexicaanse elite en vanaf 1969 ook in Argentinië, maar via het Spaanse koningshuis werd padel in 1970 ook in Spanje geïntroduceerd.
Vanaf de jaren ’00 begon padel ontzettend populair te worden in Zuid-Europa en Latijns-Amerika. Zo is in Spanje padel de populairste sport na voetbal. Ook in Nederland kreeg de sociale racketsport voet aan de grond. Mede dankzij Guus Hiddink, die in 2006 een padelbaan liet bouwen op het PSV-trainingscentrum. Hoewel de baan niet voldeed aan de officiële eisen, diende het wel een belangrijk doel: plezier maken.
De opmars van padel is niet te stuiten
De laatste jaren is het aantal padelbanen in Nederland verdubbeld en ook voor 2020 wordt een grote toename van padelbanen verwacht. In de landen rond Nederland is deze groei nog groter geweest. In Duitsland, Frankrijk, Italië, België, Portugal en Zweden is padel ook aan een grote opmars bezig. De verwachting is dat deze groei de komende jaren doorzet: veel tennisclubs zullen padelbanen aanleggen en ook het aantal zelfstandige padelclubs zal toenemen. Hierdoor zal er op grotere schaal verschillende interne en externe competities en toernooien georganiseerd worden. De KNLTB promoot de sport met toernooien, competities, rankings en topteams voor dames heren en veteranen
Alle padelactiviteiten in Nederland vallen sinds 1 juli 2020 officieel onder de vlag van de KNLTB. De fusie tussen de KNLTB en de padelbond betekent ook dat padel nu door de KNLTB zowel nationaal als internationaal vertegenwoordigd wordt.
Padel populairder dan tennis?
Nederlandse tennisverenigingen hebben het zwaar. Het aantal tennislidmaatschappen loopt terug en veel verenigingen hebben moeite het hoofd boven water te houden. Padel daarentegen is bezig met een sterke opmars. De toegankelijkheid van de sport is hierbij een belangrijke factor. Om goed te kunnen tennissen, moet je beschikken over een goede techniek, een sterk uithoudingsvermogen, snelheid en kracht. Het is niet eenvoudig alle slagen, zoals service en backhand, goed onder de knie te krijgen. Bij padel is dit een stuk eenvoudiger: de banen zijn kleiner en het gebruik van de wanden maakt het eenvoudiger om de bal naar de overkant te krijgen. Er hoeven minder afstanden te worden afgelegd en goed voetenwerk en een goede techniek zijn hierdoor minder belangrijk.
Hiernaast heeft padel een grote fun factor. Doordat de glazen wanden onderdeel van het spel zijn, is er veel meer dynamiek in het spel en is geen rally hetzelfde. Omdat je dicht tegenover elkaar staat is er ook meer sociale interactie dan bij tennis. En dit wordt gewaardeerd! Vele tennissers die kennisgemaakt hebben met de padelsport zijn om. Dit biedt kansen voor de worstelende tennisverenigingen.
Enkele links naar padel video’s met heel mooie rally’s
Sfeerimpressie KNLTB padel Open 2017
Robin van Persie speelt padel
Geweldige padel rally