Informatie voor nieuwe jeugdleden

Aanmelden 

Op de website van GLTV (Gemertse Lawn Tennis Vereniging) vind je een online inschrijfformulier. 
Na je aanmelding ontvang je een lidmaatschapskaart, waarna je officieel lid bent van GLTV. Indien je echter ook wenst te trainen, dan moet je je hiervoor apart aanmelden. Dit kan ook via de website, kopje training.
De jeugdleden hebben een jaartraining die gelijk loopt met het schooljaar. Is de inschrijving voor het nieuwe schooljaar reeds gesloten, dan kun je een mail sturen naar Ad van Veldhoven: [email protected] Het is namelijk ook mogelijk om tussentijds in te stromen. 

Lidmaatschapskaart (KNLTB pas) 

Om toegang te krijgen tot de tennisbanen van GLTV dien je in bezit te zijn van een geldige lidmaatschapskaart (KNLTB pas – Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond) en een elektronische toegangslseutel. Met deze sleutel kun je de poort naar het park openen. Denk eraan de deur altijd achter je te sluiten, zodat de fietsen achter de poort veilig staan.
De sleutel is tegen een borg van € 20,= bij de ledenadminstratie te verkrijgen. De KNLTB pas heeft meerdere functies. Met de pas kun je een baan reserveren via het elektronisch afhangbord. Dat afhangbord hangt bij binnenkomst in het paviljoen aan de wand. Hier kun je een tennisbaan reserveren als je vrij wilt tennissen. De pas is ook het bewijs van lidmaatschap van de KNLTB. Hiermee kun je ook deelnemen aan activiteiten van de KNLTB, zoals de competitie. Daarnaast kun je met de pas deelnemen aan open toernooien van andere tennisverenigingen. Je moet deze pas dan aan de tegenstander en/of de toernooiorganisatie laten zien. 

Trainingen 

De trainingen worden verzorgd door Alexander Buter. Voor de junioren is er sprake van een jaartraining. Dit zijn 36 lessen waarvan voor de kleinste jeugd er in de wintermaanden circa 11 lessen binnen worden gegeven. Een lesuur bestaat uit 60 min baantijd en 50 min lestijd. De trainer bepaalt zelf wanneer de 10 min pauze genomen worden.  

Tenniskids 

Onze vereniging werkt met het programma Tenniskids (www.tenniskids.nl) 
Tenniskids is een uitdagend tennisprogramma voor kinderen t/m 12 jaar. Met Tenniskids leren kinderen op een verslavend leuke manier tennissen. Ze leren de sport te spelen met spelvormen en materialen die passen bij hun leeftijd en ontwikkeling. 
Vaardigheden als rennen, springen, balanceren, coördinatie, gooien en vangen zijn heel belangrijk om tot een optimale sportontwikkeling te komen.
Bij Tenniskids komen al deze vaardigheden aan bod. 
Kinderen worden op deze manier uitgenodigd en geprikkeld zichzelf te ontwikkelen tot allround sporters. 

Door de opbouw van de verschillende fases (Rood, Oranje en Groen) en de gebruikte materialen binnen Tenniskids: 
- Leren kinderen de juiste techniek;
- Kunnen kinderen al heel jong wedstrijdjes spelen;
- Hebben ze succeservaringen en plezier;
- Ontwikkelen ze zich niet alleen met het racket maar in hun algehele coördinatie en sportbewustzijn. 
Naast de uitdagende trainingen is er ook een gevarieerd wedstrijdaanbod waaraan kinderen vaak als team deelnemen. Dit stimuleert hun sociale vaardigheden. 

Rood (fase 1) 

• Doel: In de eerste fase maken kinderen kennis met het tennisspel. Zij starten met het ontwikkelen van basisvaardigheden op het gebied van bewegen en coördinatie, nemen deel aan veel leuke fun activiteiten en spelen kleine wedstrijden. 

• Leeftijd: In deze fase zijn de spelers van 6-10 jaar oud. 

• De baan: De baan is een stuk kleiner: 1⁄4 van een volledige tennisbaan. De nethoogte is ook lager (bij voorkeur 80 cm). 

• Ballen: Er wordt gespeeld met een spons/ foam bal. De technische benaming van de bal is stage 3 bal. Deze bal is groter en stuitert minder hoog. Hierdoor kunnen de kids de bal eerder over het net slaan en een rally spelen. Buiten kan dezelfde bal gebruikt worden tenzij het te hard regent en waait. 

Oranje (fase 2) 

• Doel: In de tweede fase van Tenniskids wordt gewerkt aan de verdere ontwikkeling. Kinderen leren nieuwe slagen en technieken, die hen helpen om uiteindelijk te kunnen spelen op een grote baan. De wedstrijden worden steeds langer. 

• Leeftijd: Van 8-12 jaar, afhankelijk van lengte en kracht van het kind. 

• De baan: een volledige baan die in de lengte is ingekort tot 18 meter. De oranje achterlijn bevindt zich op de helft tussen bestaande achterlijn en de servicelijn. De breedte van de baan en de nethoogte zijn gelijk aan de normale baan. 

• Ballen: bal geschikt voor driekwart banen. Technisch heet dit een stage 2 bal. Deze bal is zachter en lichter dan een gele bal. 

Groen (fase 3) 

• Doel: Dit is de laatste fase in de voorbereiding op het  ́hele baan ́ tennis. Kinderen op deze leeftijd zijn groter en in staat de hele baan te bestrijken. Technieken en tactieken worden verder ontwikkeld evenals de atletische vaardigheden. Wedstrijden worden wederom langer en het competitietennis speelt een belangrijke rol. 

• Leeftijd: van 10-14 jaar, natuurlijk mogen ook oudere kinderen met de Groene bal spelen alleen niet in 'officiële' wedstrijden. 

• De baan: Een volledige tennisbaan. 

• Ballen: Een langzamer bal voor de hele baan. Deze bal is iets zachter en lichter dan een normale tennisbal. 

• Er is geen standaard regel voor wanneer kinderen over moeten gaan naar het  ́volledige tennis ́. Gemiddeld zijn kinderen 12 jaar oud als ze over gaan op het  ́volledige tennis ́. Het is goed dat de kinderen die al ver genoeg zijn om volledig tennis te spelen, blijven profiteren van de groene bal tot zij minstens 11 jaar oud zijn. Dit moedigt goede techniek aan en ontwikkelt tactiek. 

• Trainers hebben duidelijke richtlijnen voor wanneer het tijd is voor een kind om  ́volledig tennis ́ te gaan spelen. De ouders en de spelers zouden naar deze moeten verwijzen alvorens een kind volledig tenniscompetitie gaat spelen. 

Competitie 

Wij gaan ervan uit dat zodra de trainer aangeeft dat uw kind toe is aan de competitie, uw kind gaat deelnemen aan de competitie. 

Voor Rood en Oranje kinderen betekent dat dat zij circa 6 zondagen in het voorjaar (maart- juni) en 6 zondagen in het najaar (september-oktober) in de ochtend enkele wedstrijden spelen in teamverband. 

Groene kinderen kunnen deelnemen aan de voor- en najaars-competitie op zondagochtend. In het voorjaar spelen ze in teamverband op 7 zondagen competitie in de maanden april en mei. In de najaarscompetitie spelen ze op 7 zondagen competitie in de maanden september en oktober. 

Ook de gele kinderen kunnen in teamverband deelnemen aan de voor- en najaarscompetitie op zondag in de maanden april, mei, september en oktober. 

Overige activiteiten en nieuwsbrieven 

Bij GLTV worden er voor de jeugd daarnaast nog overige activiteiten georganiseerd, waaronder de clubkampioenschappen, een open jeugdtoernooi, gezelligheidstoernooitjes, waaronder uitwisselingen met jeugd van omliggende tennisverenigingen en jeugduitjes. Hierover wordt u geïnformeerd via onze nieuwsbrief welke periodiek per e-mail verschijnt. Tevens is er een jaarkalender waarop voor het desbetreffende kalenderjaar de activiteiten van de jeugd worden opgenomen, zodat u vroegtijdig met de data rekening kunt houden. 

Jeugdcommissie 

GLTV heeft een jeugdcommissie welke wordt bemand door 6 betrokken ouders en de trainers. De commissie komt circa 5 x per jaar bij elkaar en is aanwezig bij een deel van de evenementen. Indien u interesse heeft, laat het van ons weten: Madeleine van den Eijnde, voorzitter, [email protected] Overige leden waar u ook met uw vragen terecht kunt: Jacqueline Tünnissen, Anoeska van Kilsdonk, Joyce de Groot, Cindy Peters, Suzanne Fleuren en uiteraard de trainers. U bent van harte welkom! 

Telefoonnummers 

Ledenadministratie Lenie Dröge 0492-363449 
Trainingscoördinator Ad van Veldhoven 06-53213197 
Alexander Buter 06-21185586
Voorzitter jeugdcommissie Madeleine van den Eijnde 06-51826025